مجامعت، وطی زنا محصنه
مجازات و شرایط تخفیف انواع جرایم حدی
روایت های متعددی در مورد تعداد جرایم حدی وجود دارد برخی تعداد جرایم حدی را 9 عدد و برخی 12 عدد می شمارند. در قانون مجازات اسلامی انواع جرایم حدی به شرح زیر تعریف شده است، با کلیک بر روی هر مورد می توانید مجازات و شرایط تخفیف آن جرم را محاسبه کنید :
-
زنا
-
لواط
همجنسگرایی مرد
-
افساد فی الارض
ارتکاب جرایم به طور گسترده
-
مساحقه
همجنسگرایی زن با زن
-
قوادی
واسطه گری میان چند نفر برای لواط یا زنا
-
قذف
نسبت دادن زنا يا لواط به شخص ديگر هرچند مرده
-
سب نبی
دشنام به پیامبر و ائمه
-
مصرف مسکر
نوشیدن شرب خمر، مصرف نوشیدنیجات الکلی
-
سرقت حدی
سرقتی که به سبب آن در قرآن حد نازل شدهاست
-
محاربه
کشيدن سلاح به قصد جان، مال يا ناموس مردم يا ارعاب آنها
-
بغی
تجاوز و تعدی به حقوق دیگران است
مجازات جرایم حدی چیست؟
جرایم در قانون مجازات اسلامی به 4 دسته تقسیم می شوند :
-
حدود
قصاص
دیات
تعزیرات
جرایم حدی به طور کلی با سایر جرایم تعزیری تفاوت های اساسی دارد جرم حدی، جرمی باشد که میزان و کیفیت و نوع مجازات در شرع مشخص شده است. با توجه به این که جرم حدی در شرع مشخص شده است طبق رویه و قانون ایران قاضی با محدودیت هایی متعددی در زمینه تخفیف و حتی تشدید مجازات روبه رو است بنابراین در بسیاری از موارد نه می تواند جرم را تشدید کند و نه تخفیفی دهد.
با این حال جرایم حدی خود از قواعد مخففه و مشدده خاص خود برخوردارند.به طور مثال توبه مجرم یکی از عوامل معاف کننده ای است که در جرایم حدی وجود دارد در واقع مجرم در برخی شرایط صرفا با توبه و البته احراز توبه می تواند موجبات معافیت خود را فراهم سازد . علاوه بر توبه مجرم، عفو نیز از جمله مواردی است که می تواند منجر به سقوط مجازات شود.
شرایط تخفیف در جرایم حدی به چه نحو است ؟قانون گذار در جرایم حدی تا قبل از اثبات جرم شرایط متعددی را در نظر گرفته است که موجب تخفیف و حتی معاف شدن مرتکب را فراهم آورد. به طور مثال در ماده 218 قانون مجازات اسلامی شرط تحقق جرم حدی و البته تعیین مجازات در این جرایم را علم و قصد و فقدان موانع مسئولیت کیفری در زمان ارتکاب جرم می داند در واقع در جرایم حدی در صورتی که شخصی ادعا کند که علم و قصدی در ارتکاب جرم نداشته است در صورتی که احتمال صحیح بودن گفتار او وجود داشته باشد ادعای وی پذیرفته می شود با این حال در برخی جرایم حدی صرف ادعا کفایت نمی کند بلکه مرتکب باید دلایلی بیاورد که ثابت کند که ثابت کند که علم و قصدی نداشته است این جرایم شامل ، محاربه ،افساد فی الارض، جرایم منافی عفت با اکراه و شکنجه می شود. در واقع در این جرایم به صرف ادعایی مبنی بر این که من علم نداشتم جرم ثابت نمی شود .
جرایم حدی شامل چه مواردی می شود ؟برای تعیین مجازات جرایم حدی با انتخاب نوع جرم و ویژگی های بزه کار و بزه دیده می توانید به جواب مدنظر خود برسید همچنین در این بخش به همه نهادهای مخففه و مشدده ای که شامل حال مرتکب جرم می شود اشاره می کنیم. در قانون مجازات اسلامی انواع جرایم حدی به صورت زیر تعریف می شوند :
زنازنا به معنی رابطه جنسی در حد دخول بین زن و مردی است که در حین رابطه جنسی با یکدیگر رابطه زناشویی نداشته باشند
لواطلواط به معنی رابطه جنسی بین دو مذکر است. شرط وقوع لواط نیز دخول است و در صورتی که دخول احراز نشود به سایر مجازات ها محکوم می شود.
تفخیذتفخیذ در ماده 235 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و به معنی قراردادن آلت تناسلی مرد بین ران های انسان مذکر است
مساحقهمساحقه نیز از انواع همجنس گرایی جنس زن است در واقع مرتکب آلت خود را بر روی آلت انسان مونث دیگری قرار می دهد . بنابراین هر کاری جز مالیدن آلت تناسلی بر روی دیگری باشد موضوع مساحقه نیست.
قذفاز دیگر جراایم حدی ، قذب است . قذف به معنی نسبت دادن زنا یا لواط به دیگری است قذف می تواند با بوسیله شیوه الکترونیکی نیز باشد.
سب نبیهر کسی که به پیامبر و انبیا دشنام دهد سب النبی شناخته می شود. سب نبی از دیگر جرایم حدی مندرج در قانون مجازات اسلامی می باشد
قوادیاز دیگر جرایم حدی مندرج در قانون مجازات اسلامی قوادی است. قوادی به معنی به هم رساندن زن و مرد به یکدیگر برای عمل زنا یا لواط است این جرم منوط به تحقق زنا یالواط است
شرب خمرشرب خمر هم به معنی خوردن مشروبات الکلی است که طبق قانون هشتاد ضربه شلاق دارد
سرقت حدییکی از جرایمی که در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است سرقت حدی است. سرقت حدی نوعی سرقت است که می تواند مجازات قطع دست و پا را نیز به همراه داشته باشد و با شرایط متعددی احراز می شود.
محاربهمحاربه و افساد فی الارض در قانون مجازات اسلامی سال 1392 از هم تفکیک شده اند طبق قانون مجازات اسلامی محاربه معنی کشیدن سلاح به قصد جاان و مال یا ناموس مردم می باشد البته محاربه صرفا در این معنی به کار برده نشده است و در موارد متعدد دیگری به خصوص در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح محاربه در تعاریف متعددی به کار برده شده است.
افساد فی الارضافساد فی الارض از جمله جرایم حدی است که در قانون مجازات اسلامی سال 1392 جرم انگاری شده است و با چالش های متعددی رو به رو شده است . تعریف موسع از این جرم باعث شده است که بسیاری از رفتارهای افراد در این قالب جرم انگاری شود و از آن جا که این جرم ، مجازات اعدام دارد تبعات متعددی در بر خواهد داشت.
بغیبعی در ماده 287 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و به معنی این است که گروهی در برابر اساس نظام جمهوری اسلامی ایران قیام کنند. در صورتی که این افراد از سلاح استفاده کنند باغی محسوب می شوند و مجازات اعدام خواهد داشت
آیا جرایم حدی شامل موارد فوق است ؟متاسفانه ماده 220 قانون مجازات اسلامی دایره جرایم حدی را گسترده تر کرده است و طبق این ماده در جرایمی که در این قانون به آن اشاره ای نشده است طبق اصل 167 قانون اساسی عمل می شود. این شیوه قانون گذاری خلاف اصل قانونی بودن جرم و مجازات است.
خدمات حسابرس در زمینه جرایم حدی به چه نحو است ؟در صورتی که سوالی در حوزه جرایم حدی دارید صرفا با چند کلیک ساده می توانید تمامی اطلاعات لازم در حوزه جرم مورد انتخاب خود را به دست آورید.